ZINA

20.05.2017

Dnes, 21. mája oslavuje meniny Zina. Jedna Zina sa potuluje aj po Národnom parku Malá Fatra. V roku 2012 sme práve takto pomenovali medvedie mláďa. Tu je jeho doterajší príbeh.

Samica s dvoma približne polročnými mláďatami. Na ľavom zábere jedno sedí na spílenom vývrate, samica v pravom dolnom rohu, vedľa nej druhé mláďa. Zina je pri samici.

Prvé zábery Ziny pochádzajú z leta 2011, kedy bola ako polročná v doprovode súrodenca a matky. V tom čase sme ešte nevedeli, že medvieďa budeme v nasledovných rokoch aktívne sledovať.

Začiatkom mája 2012 sa samica s mláďatami pohybovala v blízkosti odchytového zariadenia. Väčšinou tam chodila cez deň, kedy je na takomto mieste najnižšia šanca stretu s dospelým samcom. Samce totiž môžu samici zabiť mláďatá, čím ju pomerne rýchlo privedú do ruje a zabezpečia tak svoje vlastné potomstvo. Možno kruté, no pri medveďoch bežné správanie ...

Neskôr, pri výskume značkovacej aktivity medveďa v Malej Fatre sme zistili, že súrodenci boli brat a sestra. Pokiaľ boli s matkou, boli v relatívnom bezpečí a to aj pred odchytovým zariadením. Nedovolila im vstúpiť do pasce a sama bola natoľko obozretná, že sa nenechala chytiť.

Mláďatá pozerajú na odchyták z bezpečnej vzdialenosti.
Mláďatá pozerajú na odchyták z bezpečnej vzdialenosti.

V druhej polovici mesiaca ich samica opustila. Mláďatá mali približne 16 mesiacov. Bolo obdobie párenia. Na samicu som jedno ráno natrafil v sprievode samca. Mláďatá sa pohybovali osamotené a už sa k samici nikdy nevrátili.

Matka mláďat v sprievode samca. Máj 2012.
Matka mláďat v sprievode samca. Máj 2012.

21. mája 2012 v ranných hodinách jedno z mláďat neodolalo a išlo si po ovocnú návnadu s medom. Takto sme prišli k samici Zine. Mala 39 kg, čo nie je dostatočná hmotnosť na to, aby ju bolo možné telemetricky sledovať. Dostala len ušnú značku zelenej faby s číslom 2. Od vtedy je v teréne dobre identifikovateľná.

Bez ochrany matky neboli už mláďatá dostatočne opatrné.
Bez ochrany matky neboli už mláďatá dostatočne opatrné.

V ďalšom čase ju niekoľko krát zaznamenali fotopasce. Spolu so súrodencom sa pohybovali ešte v neskorej jeseni. Na jar v roku 2013 bola opätovne nasnímaná, avšak už celkom sama. Aj tu sa potvrdila skúsenosť z iných končín sveta, že takéto medvieďa dokáže samostatne prezimovať.

7. mája 2014 sa medvedička Zina odchytila po druhý krát. Mala približne 40 mesiacov a hmotnosť niečo cez 70 kg. Medvedici bol osadený telemetrický obojok, vďaka ktorému posielala údaje o svojom pohybe do marca 2016. V júni 2016 jej obojok automaticky odpadol. Našiel ho jeden zodpovedný poľovník neďaleko Varína, ktorý nám ho vrátil. 

V zime 2014/2015 porodila svoje prvé mláďa, v pomerne jednoduchom brlohu, ktorý si vyhrabala pod mladými smrečkami. Tu prišla na začiatku novembra, no hibernáciu začala 4. decembra 2014. Brloh opustila v druhej polovici apríla 2015. V blízkosti brloha mala aj povrchové ležovisko, ktoré využívala po ukončení hibernácie asi 5 dní. 

Brloh Ziny s výstelkou zo suchej trávy pred vchodom. Tu priviedla na svet svoje prvé mláďa v januári 2015
Brloh Ziny s výstelkou zo suchej trávy pred vchodom. Tu priviedla na svet svoje prvé mláďa v januári 2015

Počas obdobia telemetrie sa vyskytovala najmä v lesoch, no zišla aj do predhoria, predovšetkým v jeseni na ovocie. Jej ročný domovský okrsok predstavoval 32 km2 (MCP). Nie je to veľké územie, priemerné domovské okrsky u našich samíc sú bežne 3 krát väčšie. Táto relatívne malá plocha môže súvisieť s vekom medvedice, ale tiež s dostupnosťou potravy.

Zina so svojim prvým potomkom len niekoľko metrov od miesta, odkiaľ pochádzajú jej prvé snímky, ako polročného mláďaťa. Malá Fatra, jún 2015. Foto: P. Orolin
Zina so svojim prvým potomkom len niekoľko metrov od miesta, odkiaľ pochádzajú jej prvé snímky, ako polročného mláďaťa. Malá Fatra, jún 2015. Foto: P. Orolin

Medvedica sa vo svojom domovskom okrsku často priblížila do blízkosti ľudí. Napríklad vo Varíne bola od trvalo obývaného domu len 24 metrov. Niekoľko krát prešla v tesnej blízkosti (10 - 15 m) viacerých súkromných chát v predhorí. V júni 2014 sa takmer týždeň pohybovala v tesnej blízkosti Chaty pod Suchým, kde mohla hľadať potravu. V tom čase ešte nemala mláďa. Tu sa odvážila prísť len medzi 22.00 - 03.00 hodinou. Počet GPS lokácií s hodinovou intenzitou zberu bol na tomto mieste 33. V auguste 2015, keď mala pri sebe aj mláďa tu boli zachytené len 4 lokácie. Zaujímavé na tejto samici bolo, že nikdy neschádzala  do lánov s poľnohospodárskymi plodinami (najmä kukurica). Aj to je možná stratégia, ako ochrániť mláďa pred dospelými samcami. Dozrievajúce lány sú v jeseni veľkým lákadlom pre ostatné medvede a konflikt je tak veľmi pravdepodobný. Máme však aj množstvo pozorovaní, kedy vodiace samice do lánov za potravou schádzali.

Začiatkom zimy 2015/2016 si Zina našla nový brloh. Tento krát išlo o dobre ukryté miesto na skalnej rímse vo výške cca 8 - 10 m nad zemou. Dutina v skale nemala veľké rozmery a aj výstelka zo suchej trávy bola pomerne skromná.

Teraz je zo Ziny dospelá a fyzicky vyspelá samica s odhadovanou hmotnosťou okolo 120 kg. Posledné stretnutie dokumentuje fotka nižšie. Je to miesto nášho prvého kontaktu z roku 2011. 

Medvedica Zina v máji 2017, vek 6,3 roka. NP Malá Fatra.
Medvedica Zina v máji 2017, vek 6,3 roka. NP Malá Fatra.

Slovo na záver. Tento zjednodušený a skrátený príbeh medvedice Ziny dokumentuje význam používania moderných vedeckých metód. Ide o telemetriu a fotomonitoring. Tu sme okrem iného zistili, že hoci sa Zina vyskytovala dosť často v tesnej blízkosti človeka, nebola problémovým medveďom. Rovnako ani lokality nahlásených škôd spôsobené medveďmi v rokoch 2014 - 2016 nekorešpondovali s GPS lokáciami Ziny. Overili sme, že i samica výrazne mladšia ako 4 roky, sa zapája do reprodukčného cyklu. Samozrejme, telemetrické dáta umožňujú i veľmi detainú analýzu napríklad toho, ako sa medvede vyhýbajú turistickým chodníkom ale tiež hospodárskym lesom, kde sa v hladine hlučnosti predbiehajú LKT a motorové píly ...

No a v neposlednom rade výskum hovorí o tom, ako je to s teritorialitou a obranou územia medveďmi, o ktorej počúvame a čítame zaručené informácie na každom kroku napr. TU či TU. Medvedica Zina zdieľa svoj životný priestor od svojho narodenia minimálne so 6 dospelými medveďmi, ktoré sme v západnej časti NP Malá Fatra  v rokoch 2011 - 2017 systematickejšie monitorovali.

M. Kalaš, S - NP Malá Fatra & Fatranský spolok